top of page

De Joriskring is onderdeel van de Lievegoedszorggroep: www.lievegoed.nl

Multidisciplinair werken

Aan de Joriskring zijn diverse disciplines verbonden. Dit zijn: een arts, fysiotherapeute, ergotherapeute, logopediste en muziektherapeute. De woonkinderen zijn allemaal ingeschreven bij één huisarts.

 

Samenwerkingsverband

Kentalis ondersteunt en adviseert ons in de communicatie met de kinderen. Ze bieden scholing in de methodiek Totale Communicatie en doen audiologisch onderzoek bij kinderen als er een vermoeden is van een gehoorstoornis.

Bartimeus doet visueel functieonderzoek bij kinderen en zo nodig volgt dan een behandel- en ondersteuningstraject.

Zorgplancyclus

Voor de kinderen tot 18 jaar vindt er jaarlijks een zorgplanbespreking plaats. Doel hiervan is om met alle betrokkenen te kijken hoe we het beste op de vraag van het kind in kunnen gaan. Belangrijk daarbij zijn onze waarnemingen: van hieruit wordt een beeld gevormd. De persoonlijkheid, de levensprocessen, het cognitieve en het sociale, het emotionele, het fysieke, het temperament, de omgeving en de biografie zijn de basis om tot een zorgplan te komen. Jongeren van 18 jaar e.o. worden 1x per twee jaar besproken in een zorgplanbespreking. 

 

Sleutelgebruik

De deuren, zowel de voordeur als de binnendeuren, zijn dicht en met een speciale sleutel (druppel) te openen. U kunt een druppel lenen bij de receptie. Mocht er niemand zijn, dan kunt u ook een druppel pakken uit het sleutelkluisje voor de ouders (code 1083#). Als u dan weer naar huis gaat, moet de druppel weer in het kluisje gehangen worden of in de binnenbrievenbus (hangt links van de voordeur) gedaan worden. De druppel mag niet mee naar huis worden genomen. Andere ouders willen hier ook graag gebruik van kunnen maken.  Mocht een druppel kwijt zijn/niet terugkomen, dan zal deze geblokkeerd worden, aangezien het niet veilig is als er druppels rondzwerven.

 

Cliëntmedezeggenschap

Volgens de Wet Medezeggenschap Cliëntenraden in Zorginstellingen (WMCZ) hebben cliënten (in ons geval de ouders) recht op inspraak over de zorg en de belangen van de kinderen. 

 

Clustercliëntenraad

Het is de bedoeling dat er een Clustercliëntraad Kind en Jeugd komt. Cluster Kind en Jeugd bestaat, naast de Joriskring, uit de locaties: Kalavala-kring in Almere, Huize Thomas, Helias en Proteus in Rotetrdam, Marjatta en Bride in Den Haag. In de clustercliëntraad komt in ieder geval van elke locatie één ouder. Op dit moment is er een voorlopige Clustercliëntraad. Carola Bruning, ouder van de Joriskring, zit hier in. De clustercliëntraad zal als medezeggenschapsorgaan functioneren en vergadert 4x per jaar en voert overleg met de clustermanager (José van Herwaarden). Eén persoon uit de clustercliëntraad zit ook in de centrale cliëntenraad.

 

Bewoners/verwantenraden

Op lokatie niveau functioneren straks bewoners/verwantenraden. Deze bewoners/verwantenraden hebben geen wettelijke status in het kader van de Wet Medezeggenschap Cliëntenraden in Zorginstellingen. Deze raden oefenen medezeggenschap uit via afvaardiging in de Clustercliëntenraden.

 

Klachtenprocedure

De Joriskring doet er alles aan om het verblijf van uw kind zo zinvol en aangenaam mogelijk te maken. Toch kan het zijn dat u ergens minder tevreden over bent of vragen hebt over het beleid van onze instelling. Het is natuurlijk het beste als u uw vragen bespreekt met de directe begeleider(s) van uw kind. Maar het kan zijn dat u liever spreekt met de interne klachtenfunctionaris. Die kan helpen adviseren en een bemiddelende rol innemen.  

Jenneke Harms is voor deze functie aangesteld. Als u van haar diensten gebruik wilt maken of uitgebreider informatie wilt, kunt u haar bereiken per telefoon op: 06-21502439 en per mail op klachtenfunctionaris@lievegoed.nl

Of per post: Mw. Jenneke Harms, Lievegoed, t.a.v. de klachtenfunctionaris, Prof. Bronkhorstlaan 24, 3723 MB Bilthoven.

Tot slot is er nog de mogelijkheid een klacht in te dienen bij de externe klachtencommissie: Mr. F.G. Kuiper, Externe Klachtencommissie in Antroposofisch Verband, Witmos 9, 3994 LH Houten. 

 

Indicatie of beschikking

Voor begeleiding en zorg bij de Joriskring is een passende indicatie of beschikking nodig. Sinds 1 januari 2015 is er veel veranderd, daarom zetten wij de belangrijkste zaken nog even op een rij.

Kinderen kunnen een indicatie krijgen vanuit de Wet Langdurige zorg of een beschikking vanuit de Jeugdwet:

  • Een indicatie vanuit de Wlz (Wet langdurige zorg) wordt afgegeven door het CIZ (www.ciz.nl). Uw kind krijgt dan een Zorgprofiel (voor 2015 heette dat een Zorgzwaartepakket). Het CIZ geeft indicatie af in opdracht van centrale overheid. Een zorgprofiel heeft geen einddatum en hoeft dus niet tussentijds verlengd te worden.

  • Een beschikking vanuit de Jeugdwet. Deze beschikking wordt afgegeven door de gemeentewaarin u woont. In Amsterdam is er aan het Ouder- en kindteam in uw buurt een ouder- en kind adviseur verbonden die u daarbij kan helpen (www.amsterdam.nl/onderwijs-jeugd/zorg-jeugd)

Zowel een Wlz-indicatie als een Jeugdwet-beschikking kunnen afgegeven zijn in Zorg in Natura of in PGB of in een combinatie daarvan. De Joriskring kan informatie geven over de PGB-tarieven van Lievegoed.

Ouders zijn zelf verantwoordelijk voor een geldige indicatie/beschikking en het tijdig verlengen daarvan. De zorgbemiddelaars van Lievegoed kunnen ondersteunen bij een nieuwe aanvraag of een verlenging in Zorg in Natura. Voor PGB en de verantwoording daarvan bent u zelf verantwoordelijk. Tegenwoordig bestaan indicaties vaak uit een combinatie van ZIN en PGB en zullen we dus met elkaar moeten afstemmen bij een nieuwe aanvraag.

Via de persoonlijk begeleider van uw kind kunt u daar nadere informatie over krijgen. U kunt ook contact opnemen met zorgbemiddeling: 030-2255502.

bottom of page